Foto: TT

Stor studie motbevisar oro för HPV-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan rasade en het debatt i Danmark om misstänkta biverkningar av vaccin mot HPV. Men rädslan för vaccinet är ogrundad, menar den senaste i raden av forskningsrapporter.

Över tre miljoner kvinnor har ingått i studien, som gjorts i samarbete mellan Karolinska institutet i Sverige och Statens Serum institut Danmark.

Debatten om risker förenade med HPV-vaccin har stundtals varit hög även i Sverige. Men högst har tongångarna varit i Danmark, där ett antal läkare för några år sedan slog larm om misstänkta biverkningar som yrsel och svimningar bland unga kvinnor som fått vaccin. Röster höjdes för att vaccinet kunde orsaka nervsjukdomen POTS.

Debatten har lett till att många vårdnadshavare i Sverige känt sig oroliga kring huruvida de ska låta vaccinera sina döttrar eller inte.

Samband med celiaki

En ny stor studie, där 3,1 miljoner kvinnor i åldrarna 18-45 år i Sverige och Danmark har ingått, säger sig nu kunna avfärda skäl till oro. Studien har prövat sambandet mellan vaccinet och 45 olika sjukdomar, men bara i en enda av dessa menar forskarna att en koppling spårats: De som fått vaccin har visat sig i högre grad ha diagnostiserats med celiaki, alltså glutenintolerans, jämfört med de ovaccinerade.

En förklaring till detta kan vara att glutenintolernas tidigare inte registrerats på samma sätt som nu för tiden. De äldre kvinnor som ingått i studien kan alltså haft sjukdomen utan att veta om det. Kopplingen var dessutom starkare i Danmark än i Sverige.

– En möjlig förklaring på den ökade förekomst vi ser, ligger i själva den kontakt med läkaren som de vaccinerade kvinnorna haft, och som de ovaccinerade saknat. Om några kvinnor, utöver att ha blivit vaccinerade, samtidigt klagar över celiakisymtom, leder det eventuellt till högra grad av diagnostisering, menar Anders Hviid på danska Statens Serum institut, som ligger bakom studien i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.