Stora mängder cyanid har upptäckts på Öresundskrafts tomt i Helsingborg. Foto: SVT

Stora mängder cyanid på Öresundskrafts tomt

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder cyanid har upptäckts på Öresundskrafts tomt i Helsingborg, när man grävde för en kabel.

Cyaniden upptäcktes vid Öresundskrafts huvudkontor i Helsingborg. När man grävde stötte man på stora mängder av blåfärgad jord, skriver Helsingborgs Dagblad. Efter provtagning visade det sig att det var en form av cyanid.

– Det är ett resultat av rening av stadsgas som gjordes på området för länge sedan och som pågått ända sedan slutet av 1800-talet. Men det är en cyanidkomplex som inte är särskilt giftig, säger Göran Skoglund som är pressansvarig på Öresundskraft.

Farlig cyanid

Men när man utvidgade undersökningen av jorden till ett större område fann man förutom mängder av andra föroreningar också mindre mängder av farlig cyanid. Denna fick tas om hand av personal i skyddskläder och köras bort i täckta bilar.

Nu står man inför ett beslut om man ska låta de resterande gifterna vara kvar i jorden eftersom de inte bedöms vara farliga för de som vistas ovanpå jordytan eller om man ska sanera nu eller senare.

– Det kan ju också vara så att det är sämre att börja röra i detta än att låta det vara. Men vi kommer ta beslut efter en miljöriskbedömning inom några veckor, säger Göran Skoglund till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.