Strid om ålsäkerheten i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen kräver nya galler för att rädda fler ålyngel i Rönne Å. Idag hålls en huvudförhandling i Klippan.

Det stora problemet för ålen är de tre kraftverk i närheten av Klippan som den tvingas passera på sin väg till det slutliga målet Sargassohavet.

Ägaren Skånska Energi AB menar att förlusterna av ål och fisk inte är så stora. Verken har speciella turbiner med glesa rotorblad som gör det möjligt för ålen att komma förbi med livet i behåll, menar företagets juridiska ombud.

– Möjligen blir de lite snurriga ett tag, säger Andreas Lindström.

Detta accepteras inte av Länsstyrelsen, som vill att nya mindre glesa galler sätts in. Dessa ska också leda in ålynglen till en förbipassage.

– Det man hänvisar till är en dom från 1946, säger advokaten Andreas Lindström.

Politker bekymrar sig för ålarna

Företaget hävdar att kostnaden för gallren på åtta miljoner inte alls är motiverad av de små effekter denna investering skulle ge.

Samtidigt argumenterar åtta lokala kommunpolitiker i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad för en dryg månad sedan att ”de små kraftverken som gör stor skada ska bort”.

Politikerna som kommer från flera partier i Klippan, Ängelholm och Åstorp skriver att kraftverken förutom att förhindra fiskar och ålar gör att ”hela ekosystemet påverkas på ett negativt sätt”.

Och man hävdar att bara två vindkraftverk skulle ersätta dessa tre vattenkraftverk.

– Det som blir kvar av 20 000 ålyngel som ska ta sig nerför Rönne Å genom kraftverken är kanske 500. Och det är inte många om man sen ska ta sig till Sargasso, säger en av undertecknarna, Kenneth Dådring (M) från Klippan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.