I Svalöv har arbetslösheten bland utlandsfödda länge legat under snittet, men nu ökar gapet. Foto: TT/Siren

Svalöv går mot trenden – fler utlandsfödda har jobb

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har arbetslösheten bland utlandsfödda i Svalöv minskat med 2,4 procentenheter och ligger nu på 21,3 procent. Det är en ovanligt låg nivå i Skåne, visar siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Ända sedan 2008 har arbetslösheten i Svalöv varit lägre än i övriga Skåne. Men det senaste året har gapet ökat. I Skåne län har arbetslösheten bland utlandsfödda ökat till 25,9 procent från januari förra året till januari i år.

I Svalövs kommun ligger motsvarande siffra på 21,3 procent – och det är en stor minskning jämfört med förra årets 23,7 procent.

Bakom den nedåtgående trenden ligger fokuserat och aktivt samarbete, tror kommunens arbetsmarknadsstrateg Ghadir Dhelal Mohamad.

– När nyanlända kommer till oss börjar vi med att titta på de sociala aspekterna. Det kan handla om deras hälsa, välmående och hur de bor. Sedan får de delta i olika projekt som vi har tillsammans med Arbetsförmedlingen och Landskrona stad, säger hon.

Hon kartlägger allas behov och intressen

Det är Ghadir Dhelal Mohamad som personligen träffar alla nyanlända och flyktingar som flyttar till kommunen. Hon tar reda på hur de mår och inte minst, vad de har för intressen. De senaste två åren handlar det om ungefär 250 personer.

– Jag är jätteflexibel och tillgänglig, man ska kunna prata med mig utan att behöva boka ett möte. Att jag pratar arabiska underlättar väldigt mycket, eftersom de flesta är arabisktalande, säger hon.

Hon tror att de nya kommuninvånarna känner sig trygga eftersom flera myndigheter delar på ansvaret.

– Om kommunikationen med Arbetsförmedlingen inte fungerar kan klienten vända sig till oss, så för vi en dialog med dem, säger Ghadir Dhelal Mohamad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.