Svårt sjuk fick sitta hel helg utan mat

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är ohållbar, menar personalen som försökt slå larm under lång tid.

Idag kommer nya vittnesmål om kaoset inom hemtjänsten i Perstorp. Bland annat om en svårt sjuk kvinna som förlorat talförmågan fick inte mat på en hel helg.

– Folk har inte fått hjälp på ibland dagar, maten har uteblivit, duschar, tvätt, städ, det basala, läkemedel. Vad som är väst vet jag inte, jag tycker det är hemskt alltihop. För två veckor sedan fanns det ingen patientsäkerhet överhuvudtaget.

Så säger en anställd som inte vill framträda med namn och bild, och liknande berättelser får vi från hennes arbetskamrater.

300 rapporterade missar

I går berättade vi om Kerstin Johansson som inte fått städat på en månad och inte vet när hon får duscha nästa gång.

Men det finns värre exempel än så. Bara under december rapporterade personalen  in mer än 300 missar, så kallade avvikelser. Exempelvis försenade insatser och utebliven medicinering – bland annat insulin.

Vissa händelser är så allvarliga att de lex Sarah-anmälts.

I november blev en svårt sjuk kvinna som förlorat talförmågan utan mat en hel helg. Hennes adress hade fallit bort och personalen som var i tjänst kände inte till henne. Kvinnan hade heller inget larm under den aktuella helgen och kunde därmed inte ta påkalla uppmärksamhet den vägen.

– Hon är inte ensam om det, det har hänt flertalet gånger att de inte har fått hjälp på så länge, säger en anställd.

Kommunalrådet överraskad

– Det är helt ny information för mig, säger kommunalrådet Ronny Nillson (S) när han hör talas om lex Sarah-anmälningen.

Vad tänker du om det?

– Det är totalt förkastligt om det är en situation där en person inte får mat på en hel helg. Det är jätteviktigt att man noterar de problem som finns så att det kommer upp på bordet.

I årets budget finns pengar till mer personal. Men flera anställda vi pratat med tycker inte att personalbristen är det största problemet -  utan ett tekniskt planeringssystem som havererat.

Fel i planeringssystemet

Vårdtagare och insatser har fallit bort – och avlidna har helt plötsligt dykt upp på listorna igen.

– Problem med planeringssystemet, det har vi förstått lite grann att det funnits, men inte att det varit så allvarligt. Och det är en situation vi absolut beklagar, det är inte acceptabelt att det är så och i någon form så har jag uppfattningen att kommunen ska titta på hur vi ska kompensera de människor som ska få de här insatserna och faktiskt betalat för dem, säger Ronny Nilsson.

Om inget händer, vad tror du sker då?

– Jag tror att där kommer att hända allvarliga grejer med vårdtagare, det är bara en tidsfråga. Och fler personal kommer att sluta, säger en anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.