Se SVT:s granskning av klimatmålen i klippet ovanför.
”Helsingborgs stad förnyar löftet om klimatneutralitet till 2030”. Den nyheten publicerade staden i december 2022 i samband med att man förnyade sitt kontrakt i Viable Cities, ett av flera nätverk i Sverige och EU som satsar på att bli klimatneutrala 2030.
Men för att bli klimatneutralt på sex år krävs krafttag.
SVT:s granskning visar att utsläppen inte minskar tillräckligt snabbt och att de åtgärder kommunen planerar sannolikt inte räcker. En stor del av utsläppen kommer också från källor som kommunen inte råder över, t ex från industrin och fossila bränslen från bilismen.
Utanför kommunens kontroll
För att lyckas måste helsingborgarna byta till elbil eller ändra resvanor, industrin sluta använda naturgas och Öresundkraft lyckas med sin miljardsatsning på att fånga in och lagra koldioxiden från sopförbränningen.
Mest utsläpp, 34 procent (2021), kommer från trafiken. Men trots kampanjer, utbyggd cykelinfrastruktur och särskilda filer för kollektivtrafiken, har man inte lyckats få tillräckligt många helsingborgare att resa mer hållbart.
Saknas alternativ för industrin
Industrin stod 2021 för 15 procent av de fossila utsläppen i Helsingborg.
Det mesta kommer från användningen av naturgas och kommunen skriver i sin klimatplan att ”det krävs också att industrin fasar ut sin användning av naturgas”.
Men den största användaren av naturgas, företaget Kemira kemi, har som mål att bli klimatneutralt först 2045.
– Vi är ett globalt företag och gör våra investeringar där det gör mest klimatnytta, säger Kemira kemis vd i Helsingborg, Peter Kihlgren.
Koldioxidinfångning osäkert kort
22 procent av Helsingborgs utsläpp av fossil koldioxid kom 2021 från de sopor som bränns för att tillverka fjärrvärme. Planen är att bygga en så kallad CCS-anläggning som ska fånga in och lagra koldioxiden i berggrunden eller under havet.
Men vår granskning visar att det är mycket osäkert om den kommer att kunna vara i drift år 2030.
Helsingborgs klimatmål
- Helsingborg släpper ut drygt 500 000 ton fossilt CO2e varje år.
- Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser minskat med 55 procent i Helsingborgs kommun. För att nå klimatneutralitet måste staden minska utsläppen med 85 procent jämfört med 1990.
- 15 procent kan kommunen kompensera med så kallade kolsänkor genom att plantera träd och att fånga in biogen koldioxid som också släpps ut från sopförbränningen på Filbornaverket.
Källa: Helsingborgs klimat- och energiplan 2021-2024