Lilja på väg in på rättegången Foto: TT

Åklagaren: ”En ganska ful misshandel”

Uppdaterad
Publicerad

Gick ishockeystjärnan Jakob Lilja över gränsen när han crosscheckade Malmöbacken i nacken?

Nu tar Malmö tingsrätt upp det ovanliga fallet. SVT följde rättegången på plats.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena. Över två år senare har händelsen nått Malmö tingsrätt.

I januari i år åtalades Lilja misstänkt för misshandel.

Strax efter klockan nio på torsdagen började rättegången i Malmö tingsrätt.

Lilja förnekar brott, säger advokat Mats Tornéus.

– Det våld som beskrivs får till följd att Jens Olsson blir liggande på isen och får åka till akutmottagningen i Malmö, säger åklagaren Michelle Stein.

”En olyckshändelse i stridens hetta”

Åklagare Michelle Stein visar upp en filmsekvens från matchen där Lilja slår till Olsson med hockeyklubban på nacken under matchen.

– Det är det slaget som jag menar är misshandel, säger hon.

Jens Olsson och Jakob Lilja ser båda sammanbitna ut under tiden som filmsekvensen spelas upp.

Advokat Mats Tornéus pekar på felaktigheter i protokollet.

– Det står att händelsen skedde efter domarsignal, det stämmer inte utan händelsen skedde innan domarsignal.

– Jakob Lilja förnekar brott och menar att det inte är frågan om något slag utan fråga om en rörelse framåt där Lilja har båda sina händer på klubban i spelfattning och trycker Olsson framåt i puckens riktning två gånger. Detta efter att Olsson stängt Liljas väg.

”Vi menar att det är en olyckshändelse”

Advokat Mats Tornéus fortsätter:

– Sedan menar Lilja att han inte haft något uppsåt till att åsamka Olsson smärta, i vart fall inte mer än vad en ishockeyspelare på elitnivå får tåla under en match. Detta bör alltså inte gå över gränsen utan Lilja har fått straff från ishockeyförbundet.

– Detta är en olyckshändelse i stridens hetta under en hockeymatch och har inte mer uppsåt än vad en hockeyspelare får samtycka till, fortsätter Mats Tornéus.

”Man har inget skydd där, det gör ont”

Malmöbacken Jens Olsson fortsätter.

– Jag står i vägen för Jakob i första läget och får en påkörning i ryggen, sedan får jag en påkörning till och faller till marken.

Åklagaren: Var träffar den andra crosscheckingen dig?

– Vid sidan av nacken. Man har inget skydd där, det gör ont, säger Jens Olsson.

Han fortsätter:

– Det är ett derby och heta känslor och det blir en duell. Min första upplevelse av smällen är att om man får en smäll i de trakterna och det gör ont så ska man inte röra sig, så det är vad jag gör.

– I första läget står jag i vägen och får en smäll som jag förväntar mig, andra smällen förväntar jag mig inte att få.

Försvaret: Är det vanligt förekommande att man får den typen av crosscheckning?

– Det är vanligt, det sker nog i varje match”

Inga bestående men

Olsson berättar att han inte har några bestående men av skadan.

Försvaret: Jakob har fått ett straff: Tycker du det är hårt?

– Han har ju fått ett straff som de bedömt är rimligt.

– Jag har fått ett sms efter att vi försökt nå varandra via telefon samma dag. Han bad om ursäkt för det som hade inträffat och sin handling.

Jens Olsson lämnar rättegången efter sitt förhör.

”Jag mådde dåligt efteråt”

Jakob Lilja fortsätter.

– Jens Olsson ställer sig i vägen och jag trycker till honom lågt i ryggen. Sedan när jag ser på videos så ser jag att jag inte träffar där jag vill men det hände så snabbt, det som hände på isen. Det var inte med mening och jag hade inget uppsåt.

– I och med att han inte flyttar sig på första crosscheckingen så vill jag sätta en till lite högre upp för att få honom ur balans.

Åklagare: När vi hört Jens berätta så säger han att försöker stoppa dig inledningsvis, men sedan är han på väg efter pucken?

– Jag upplever inte det så, det är ganska tätt och han är fortfarande i vägen för mig. Matchsett skulle han känna på att hålla en spelare där nere.

– Jag vill egentligen bara att han ska komma ur balans så att jag kan åka förbi honom. Jag är inte ute efter att spela tufft egentligen. Jag mådde dåligt efteråt och skickade ett sms för att se att allt var bra.

– Jag ser det som en olyckshändelse i stridens hetta, jag har ingen mening att skada.

Domaren om sin version

Domaren Andreas Harnebring vittnar.

– Jag ser att Jakob är lite irriterad på Jens och jag ser hur han första gången markerar honom i ryggen. Sedan trycker han till honom igen i nacken och då har jag inga alternativ annat än en utvisning.

– Min första uppfattning var att det var en 2- minuters utvisning, jag ser inte att det tar i nacken. Men sedan ser jag att det inte är något att snacka om, utan att det tar i nacken. Då har jag ett regelverk att förhålla mig till.

I egenskap av domare menar han att straffet från diciplinnämnden var en tydlig markering.

– Han har fått ett ganska strängt straff, det är en tydlig markering att det var ett övertramp, men det har han fått betala för också. Det tillhör inte vanligheterna att man får så lång avstängningar.

Skulle det bli aktuellt med straff så bedöms Lilja lämplig för samhällstjänst enligt rätten.

Slutpläderingar inleds

Dags för slutplädering i målet.

Åklagare Michelle Stein börjar.

– Detta mål handlar inte om något annat än ett åtal om misshandel. Vi har alla i salen fullständigt klart för oss vad som har hänt utifrån filmen och det är fråga om misshandel. Hade våldet hänt utanför en hockeyring hade det inte varit tvekan om att detta rör sig om en misshandel, och det en ganska ful misshandel.

– Det är klart att det ingår i ishockeyn att samtycka till visst våld, men samtidigt så står inte det som händer under matchen utanför samhället i övrigt.

– I detta fall rör det sig om ett slag mot en oskyddad del av kroppen. Slaget går utöver gränsen för vad en spelare kan samtycka till som en led i spelet. Våldet är inte förenligt med hockeyns ide, det finns därför inte anledning att se mildare på gärningen.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom

Åklagaren yrkar på att Lilja ska dömas för misshandel av normalgraden med villkorlig dom och böter som påföljd.

– Detta sker i den högsta hockeynivån vi har i Sverige under en pågående match. Det är väldigt viktigt att komma ihåg var händelsen inträffar.

– Vi menar att detta är en fråga om olyckshändelse och det saknas tillräcklig bevisning för en fällande dom.

Dom avkunnas fredag 31 mars klockan 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.