Lindrita Peci, 12 år, och hennes kompisar fick sin tjejklubb förstörd i branden på Pilängstorget i Landskrona. Foto: Petra Olsson/SVT

Tjejernas nya klubb brann ner till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Den stora branden i Landskronahems lokaler på Pilängstorget i Landskrona drabbar många i området. Några tjejer hade sitt aktivitetshus i köpcentret. Nu är deras nyrenoverade lokaler helt förstörda.

De nyrenoverade lokalerna hade bara stått i några månader. Nu finns ingenting kvar.

– Vi gjorde en stor scen som vi gjorde till alla våra duktiga dansare som fanns där. Vi gjorde en mysig hörna för dem som gillar att läsa. Så det fanns många bra grejer, säger Lindrita Peci, 12 år.

Branden på Pilängstorget

Det var tjejerna själva som hade kontaktat SVT:s byggprogram Fixa rummet för att få hjälp att renovera aktivitetshuset där de har sin klubb.

Hur känns det nu att se det helt nerbränt?

– Det ser helt förfärligt ut. Det är så tråkigt, så tråkigt, så tråkigt. Det gör ont på alla sätt, säger Anna Jolanta Nilsson, som jobbar med verksamheten som kallas Lab.

”Förstår ingenting”

Polisen misstänker att branden i köpcentret var anlagd. Till tjejklubben kommer varje vecka mellan 30 och 40 tjejer. Verksamheten syftar till att stärka deras självkänsla, Att det här kan få hända i tjejernas eget bostadsområde kan de inte förstå. 

– Man blir ledsen av att det blev en så stor brand. Den var jättekraftig så att den spred sig. Vi är helt förvånade, vi kan fortfarande inte tro att detta är sant, säger Neneh Mbye, 12 år.

De nyrenoverade lokalerna i aktivitetshuset fick bara stå klara i några månader, sedan förstördes dem i branden. Foto: Felicia Frithiof/SVT

Hoppas på en ny scen

Det är många barn som har hört av sig och undrat vad som kommer hända med deras aktivitetshus nu.

– De har gråtit och varit mycket ledsna. Alla som är hemma har kommit hit och kollat både på branden under kvällen och även efteråt. Och de är ju helt förtvivlade. Men de blev glada när vi sa att vi kommer ju att fortsätta, säger Karolina Degerman, projektledare för aktivitetshuset Lab.

Det var inte många månader sedan som Kaltrina Peci, 10 år, dansade på den nybyggda scenen.

– Nu hoppas jag att vi kan fixa en ny scen så att vi kan dansa igen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet