Findus vd Henrik Hjalmarsson berättar att anläggningen i Bjuv är redo för försäljning efter nedläggningen. Foto: Jessica Bloem/TT

Vd:ns ord efter sista produktionsdagen i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

Findus fabrik i Bjuv gick under onsdagen in på sina sista produktionstimmar. När dagen är slut och de anställda går hem stänger den för gott.

En skånsk och svensk industriepok går i dag i graven i Bjuv. 75 år efter grundandet 1941 stänger Findus sin fabrik och flyttar nästan all produktion utomlands.

– Det är en speciell och tråkig dag. Findus har ett långt arv och en stor närvaro här i Bjuv. Jag tänker speciellt på de många medarbetare som är direkt påverkade av det här och jobbar sina sista dagar nu, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus.

Onsdagen 29 mars 2017 producerades den sista frysmaten på Findus fabrik i Bjuv. Foto: Jessica Bloem/SVT

I samband med en pressträff på torsdagen berättade han att arbetet med att flytta produktionsanläggningen i Bjuv till Toppfrys i Dalsland pågår. Delar av anläggningen ska också flyttas till Tyskland och Spanien, där nästan all Findus produktion nu kommer att finnas.

– Under eftermiddagen och kvällen ska vi producera de sista timmarna innan vi påbörjar slutgiltig nedläggning. Nu går vi in i en fas där vi försätter anläggningen i stand by-läge i väntan på en försäljning, säger Henrik Hjalmarsson.

Foto: Jessica Bloem/SVT

Stämningen var mycket dämpad på Findusfabriken i Bjuv när den sista produktionsdagen led mot sitt slut.

– Det är jättetråkigt. Förra våren satte vi oss i förhandlingar och nu har vi nått vägs ände. Man har tänkt på den här dagen ända sedan dess och när den väl kommer är det många som är jätteledsna, säger Håkan Persson, facklig ombudsman vid Livsmedelsarbetareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.