Två dräktiga hästar knivskars

Uppdaterad
Publicerad

En hästägare i Ängelholmstrakten fick en chock när hon i söndagskväll skulle ta in två högdräktiga ston för natten.De var båda knivskurna och blodiga.

När hästarna hade tittats till vid 20-tiden var allt som vanligt, men två timmar senare var scenariot ett annat. Båda stona hade blivit knivskurna i sina juver och hade blod rinnande längs benen, enligt polisanmälan.

Fölade efter knivskärningen

Det ena stoets skador var djupa och morgonen efter fölade hon. Det andra stoets skador var lindrigare och hon ska föla först om ett par veckor, berättar ägaren själv i sociala medier.

Ägaren polisanmälde förstås händelsen, som rubriceras som djurplågeri. Men anmälan är nerlagd på grund av att det saknas spaningsuppslag, dock kan den öppnas igen om nya uppgifter tillkommer.

Fler fall av djurplågeri

Att människor ger sig på djur på det här sättet händer inte särskilt ofta, men det förekommer.

– Vi får hålla ögonen öppna om det skulle hända något mer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör hos polisen.

Vilket faktiskt har skett. Ytterligare ett fall av djurplågeri har nyligen polisanmälts.

Får skadat i hembygdsparken

I torsdags morse upptäckte djurskötare i Ängelholms Hembygdspark att ett får var skadat. En tacka av rasen skruvhornsfår låg i hägnets skjul, medtagen med flera blödande sår – skador som en veterinär bedömde orsakats av människor.

Det är väldigt sällan den här typen av brott klaras upp.

– Det skulle vara om det finns övervakningskameror eller någon råkar köra förbi, men det är ju ofta på landsbygden det här händer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.