Jessika Håkansson brast ut i glädjetårar när beskedet kom. Foto: Jessika Jellbom

Vann kampen mot kommunen och får behålla sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet fick deltagarna i Klippans kommuns dagliga verksamhet inom LSS beskedet att habiliteringsersättningen, deras lön, dragits in av besparingsskäl. De drabbade satte i gång en namninsamling och skrev brev till socialnämnden – och igår kom glädjebeskedet: politikerna har ändrat sig, ersättningen kommer tillbaka.

SVT Nyheter åkte ut till Klippan för att träffa Jessika Håkansson som sedan årsskiftet kämpat för att hon och henne kollegor på kommunens dagliga verksamhet ska få tillbaka sin habiliteringsersättning – deras lön.

Men just när vi anlänt kom glädjebeskedet – politikerna har ändrat sig, kampen är vunnen!

”Vi är värda något”

Det blev jubel, kramkalas och glädjetårar i skapar- och monteringsgruppen som varje dag samlas för att jobba i lokalerna intill Åbyskolan.

– Från och med i morgon kan vi gå till jobbet igen med ett leende på läpparna och känna vi är värda något, att vi har ett människovärde. Det är positivt, verkligen, säger Jessika Håkansson.

– Det är mycket som har gjort att jag har tänkt om och det gick nog för fort när vi tog beslutet, vi skulle nog haft tid att tänka lite längre då, säger Gunilla Svensson (S), ordförande i socialnämnden.

25 miljoner back

Klippans socialnämnd gick 25 miljoner kronor back i fjol och måste nu snåla. En besparing blev att dra in de funktionshindrades habiliteringsersättning, en flitpeng till dem som jobbar i den dagliga verksamheten.

Det är inte lag att kommunerna ska betala ut habiliteringsersättning, men de flesta gör det, och Socialstyrelsen anser att ersättningen är viktig, inte minst för mottagarnas självkänsla.

– För oss är det en lön och gör att vi också får människovärde fastän vi är handikappade och funktionsnedsatta. säger Jessika Håkansson.

Hennes och kollegornas månadsinkomst från försäkringskassan, knappt 7000 kronor efter skatt, räcker precis till mat och bostadskostnader, så habiliteringsersättningen på upp till 820 kronor i månaden gör stor skillnad.

– Den innebär att vi kan sätta guldkant på vår vardag, den gör att vi orkar gå upp på morgonen och utföra ett jobb som alla andra. Att vi kan gå med våra kompisar och fika, gå och bowla, gå på bio eller träna någon annan sport vi gillar. Det betyder allt för oss att få vår habersättning, säger Jessika Håkansson.

Bytte fot

Men i konsekvensbeskrivningen inför beslutet i socialnämnden uppgavs indragningen ge ”inga större ekonomiska konsekvenser för den enskilde”.

Så när nämndsordförande fick klart för sig hur stor skillnad ersättningen gör bytte hon fot..

– Om man bara har 200 kronor över i månaden till sådant här är 600-800 kronor rätt mycket till. Där gjorde jag nog en svängning i min tanke, det berör dem ekonomiskt, absolut. Det är inte en liten konsekvens, det är en rätt stor konsekvens, tycker jag, säger Gunilla Svensson.

Att dra in de funktionshindrades ersättning skulle spara 600 000 kronor. Var kommer de här pengarna att tas i stället?

– Ingen aning, jag vet ärligt talat inte, säger Gunilla Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.