Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Gitte Carlsson Hammar och Ulrika Segerlund, båda tävlade i klassen 55-59 år, var de tuffaste faktorerna på VM värmen och luftfuktigheten. Foto: Privat

Vännerna från Helsingborg tävlade i Ironman-VM: ”Hörde mig själv tacka ja”

Uppdaterad
Publicerad

Bara sex år efter debuten tävlade Gitte Carlsson Hammar och Ulrika Segerlund från Helsingborg i världens första renodlade Ironman-VM för kvinnor på Hawaii.

För första gången någonsin var Ironmans klassiska VM på Hawaii, USA, ett renodlat VM för kvinnor.

För att kvala in till VM krävs det att man kommer topp fem i ett Ironman och då blir man erbjuden en startplats på VM. Träningsvännerna knep två av startplatserna genom sina resultat på tävlingar i Kalmar och Köpenhamn.

– Man får väldigt kort tid att besluta sig. Efter tre sekunder hörde jag mig själv tacka ja, och det var ju för att jag visste att Ulrika hade kvalat, säger Gitte Carlsson Hammar.

Gick på vuxencrawl

Både Gitte Carlsson Hammar, 57 år, och Ulrika Segerlund, 56 år, började sin Ironman-karriär för bara sex år sedan.

– Jag började med att springa ett maraton och då föddes tanken om triathlon. Men simning var inte min grej så då fick jag gå på vuxencrawl, det var 2015, säger Ulrika Segerlund.

Även om debuten var 2017 var det en idé som funnits med ett tag för Gitte Carlsson Hammar.

– Jag är simmare i botten och slutade när jag var 16 år. Då tyckte min pappa att jag skulle börja med triathlon. Det tyckte inte jag var en bra idé, men sen 35 år senare poppade idén upp igen. Ganska snabbt trillade jag in på en halv Ironman och året efter, 2017, en full Ironman, säger hon.

I videon får du se bilder från tävlingen på Hawaii.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.