Varnade för utsläppen – för 30 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Igår beslöt länsstyrelsen att polisanmäla Landskronaföretaget Scandust för grovt miljöbrott. Men redan för trettio år sen varnade Landskronas dåvarande miljöchef Högni Hansson för företagets cyanidutsläpp.

”Vi hade rätt”, konstaterar han idag.

När Öresundsvarvet  las ner i början av 1980-talet försvann ett stort antal industrijobb. Landskrona befann sig i kris och fick hjälp av staten som utlovade 100 miljoner för att få fart på sysselsättningen.

Företaget Scandust anmälde sitt intresse för att starta verksamhet med hjälp av ett stort antal statliga miljoner. Även Naturvårdsverket satsade 25 miljoner på nyetableringar i Landskrona.

Men miljöchefen Högni Hansson ansåg inte att Scandust var ett lämpligt företag.

– Vi förstod redan av deras ansökan att utsläppen av cyanid skulle bli stora. Det var inte bra eftersom vi redan hade problem med stora utsläpp av bly i Landskrona.

Slam kördes ut

Hans invändningar mottogs inte väl. Kommunpoltikerna, länsstyrelsen, naturvårdsverket och facket ville framförallt ha nya jobb till Landskrona.

– Vi hade i princip fyra motparter, konstaterar Högni Hansson.

Dåvarande metallordförande sa rent ut till honom att  det var ”mer ohälsosamt att vara arbetslös än att andas in lite föroreningar”. Och kommunalrådet Allan Karlsson (S) ville sparka sin miljöchef för att han var ”illojal” och  ”drev miljöarbete efter eget huvud”.

Så Scandust kom igång, men det dröjde inte länge förrän de första larmen kom. Reningsverket fungerade inte som avsett.

– Och därför kördes förorenat slam direkt ut till tippen. Vilket var helt olagligt.

Galopperande ålar

Under årens lopp har sen rapporter om ScanDust bristande miljöarbete duggat tätt.

I slutet av 1980-talet fälldes flera av bolagets chefer för brott mot miljöballken och fick betala dagsböter. Men verksamheten fortsatte.

Så sent som förra året kom ytterligare ett larm om döda fiskar i hamnbassängen. Cyaniden gör att fiskar inte kan ta upp syret i vattnet..

– Jag minns när massor av ålar stack upp huvudet ovan vattnet, de liksom ”galopperade” på vattenytan för att få luft, berättar Högni Hansson. Det var hemskt.

”Vi hade rätt”

Nu kräver länsstyrelsen att verksamheten upphör redan i övermorgon. Bolaget har överklagat. Och Scandust är också polisanmält för grovt miljöbrott.

– Ja, vad var det jag sa, konstaterar Högni Hansson. Det är ganska klart att vi hade rätt.

Men han oroar sig över all tid som gått. Under 30 år har Scandust funnits på gamla varvsområdet i Landskrona.

Länstyrelsen har redan konstaterat att det finns cyanid i grundvattnet på grannfastigheter. Landskronas förre miljöchef pratar om BT Kemiskandalen där saneringsarbetet pågått i decennier.

– BT Kemi var igång under 13 år. Scandust kom för 30 år sen till Landskrona. Ingen vet hur mycket företaget har släppt ut, hur mycket som finns i marken. Vi är bara i början av den provtagning som behöver göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.