Anders Månsson (S) är kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Foto: Linda Ekström

Efter Findus-varslet: ”Vi ska fixa det här”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter hängde med Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, en dag på jobbet.

Den 31 mars är ett datum som de flesta bjuvsbor kommer att minnas. Kommunens största arbetsgivare meddelade att företaget vill lägga ner och 450 jobb i så fall försvinner.

Beskedet till kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) kom i form av ett sms. Han befann sig på semester. På Kuba.

Findus varslar i Bjuv

– Min första tanke var att det var ett aprilskämt. Det snurrade i skallen lite. Jag skickade ett sms direkt: ”Detta kan inte vara sant”. Men jo, det var sant, säger han.

Uppvuxen med ärtorna

När SVT Nyheter besöker kommunen står möte med Findus vd Henrik Hjalmarsson på schemat. De återkommande träffarna handlar om hur framtiden utan företaget som funnits här i över 70 år, ska se ut.

Anders Månsson är kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Han är född och uppvuxen i Bjuv och med Findus ärtor. När han var liten kördes skörden på lastbilar in till Findus för tröskning.

– På 60-talet när jag var en fem, sex år, då hade man sin lilla cykel och så körde man ner till järnvägsövergången. När bommarna gick ner var lastbilarna tvungna att stanna och så väntade vi precis till när bommarna gick upp. Då försökte vi få tag i lite ärtor. Sedan cyklade vi ner till parken och gömde oss i buskarna och åt ärtorna direkt ur baljan, berättar Anders Månsson.

Stöd från regeringen

Dagarna efter nedläggningsbeskedet gick telefonerna varma. Till och med statsministern ringde.

– Det är inte statsministern. Det är någon annan som vill skämta, tänkte jag. Men sedan hade vi ett jättebra samtal. Han var väldigt förstående. 450 personer i en kommun i Bjuvs storlek är att jämställa med 35000 arbetstillfällen i Stockholm.

På kvällen SVT är i Bjuv så hålls visionsmöte med alla politiker. Det diskuteras och spånas kring hur Bjuv ska locka till sig fler invånare och få de som redan bor här att stanna kvar. Även representanter från ungdomsfullmäktige deltar.

– Första känslan var att allt föll platt till marken. Men det gör det ju inte, säger Anders Månsson.

”Vi ska fixa det här”

Det som händer i Bjuv har engagerat många, även utanför kommunens gränser. När en manifestation mot nedläggningsplanerna hölls en dryg vecka efter beskedet kom flera tusen personer. LOs ordförande och arbetsmarknadsministern höll tal.

– Det var mycket känslosamt. Det var nästan man ur huse. Det gäller att hålla liv i engagemanget. Findus kan komma att lägga ner men vi ska fixa detta ändå, säger Anders Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet