Vikenvarvet har fått ett registreringsbevis för sitt varumärke. Foto: SVT/Privat

Efter konflikten – Vikenvarvet får namnet registrerat

Uppdaterad
Publicerad

”Hurra! Hurra!”, utbrister Carin Jönsson, arrangör för Vikenvarvet. Lyckan kommer efter beskedet att löptävlingen får rätt att använda sitt varumärke efter konflikten med Göteborgsvarvet.

Beskedet damp ned med posten på tisdagseftermiddagen. Registreringsbeviset från Patent- och registreringsverket berättigar löptävlingen att använda varumärket ”Vikenvarvet”.

– Jag blir jätteglad. Jag får kanske räkna med att de (Göteborgsvarvet) överklagar, precis som de gjorde mot Slussvarvet. Men jag tycker att det är en stor seger, säger Carin Jönsson.

Anser sig ha rätten

Bakgrunden till konflikten handlar om att arrangörerna bakom stortävlingen Göteborgsvarvet drivit en process mot flera andra löptävlingar i Sverige med namnet ”Varvet”.

Göteborgsvarvet och Göteborg Friidrottsförbund anser att de äger rätten till namnet och menar att det finns en risk till förväxling med andra lopp med liknande namn.

Arrangörerna till Vikenvarvet bestämde sig för att ställa in årets lopp till följd av konflikten. Det uppmärksammande ärendet mot Slussvaret i Trollhättan har tagits upp i Patentbesvärsrätten.

– Vi använder det varumärket för att attrahera sponsorer och förlängningen till idrottsverkssamhet i Göteborg, sade Mattias Grahn, kommunikationsansvarig för Göteborgsvarvet, till SVT Nyheter Helsingborg tidigare i år.

Räknar med fortsättning

Carin Jönsson kallar konflikten för en ”tråkig historia” som fått stora följdverkningar. Även om hon räknar med att konflikten mellan Vikenvarvet och Göteborgsvarvet blir en rättslig fråga ser tänker hon fira registreringsbeviset.

– Det är för sent att göra ett varv i sommar, men vi kanske får läge att göra ett ”Triumflopp” nästa år, haha. Skämt åsido hade det känts jätteroligt om vi kunde göra Vikenvarvet på nytt, säger Carin Jönsson.

SVT Nyheter Helsingborg har utan framgång sökt arrangörerna till Göteborgsvarvet under tisdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.