Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Loo, avfallschef på Vatten och miljöresurs berättar varför man startat en kampanj för att få fler att sortera ut matavfallet. Foto: Julia Örtegren

2 216 komposttunnor används inte – kampanj för att få bättre sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det sen årsskiftet är lag på att sortera ut matavfall i soporna, så verkar det inte göras av alla. I Berg, Bräcke och Härjedalen är var tredje komposttunna oanvänd.

Sedan några år har man på försök sorterat ut matavfall ur soporna i Bergs och Härjedalens kommuner. Men sen den första januari är det meningen att allt matavfall ska sorteras ut ur soporna. I hela landet.

Men i Berg, Bräcke och Härjedalen, som har ett gemensamt avfallsbolag, har man nu märkt att var tredje kompostkärl förblir oanvänt.

Nu startar en kampanj för att få folk att ändra beteendet.

– Vi vill slippa skicka matavfall till förbränning säger Robin Loo, som är avfallschef på det kommungemensamma bolaget Vatten och Miljöresurs.

Så fungerar lagen om matavfall och sortering

Från 1 januari 2024 är det enligt lag obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall. Det gäller alla boende och alla typer av verksamheter.

Med matavfall menas icke flytande köks- och livsmedelsavfall samt flytande matfett.

Bioavfall är ett mer omfattande begrepp än matavfall och inkluderar både livsmedels- eller köksavfall

Kommunen är ansvarig för att bedriva tillsyn enligt miljöbalken och är tillsynsmyndighet för avfallshantering inom kommunen.

De som inte sköter sig kan komma att krävas på böter av kommunerna.

Den som vill börja kompostera hushållsavfall hemma ska anmäla det till kommunen.

Verksamheter som ger upphov till bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att avfallet sorteras ut och samlas in separat och lämnas till en behandlingsanläggning.

Källor: Avfallsverige.se, Herjdedalen.se, naturvardsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.