50-tal jämtar uthängda som porrsurfare

Uppdaterad
Publicerad

Blufföretag publicerar listor på påstådda porrsurfare. Av dom namngivna hittar man 47 privatpersoner och två företag från Jämtlands län.

Mittnytt har tidigare berättat om företaget vars affärsidé är att kräva personer på pengar för nedladdning av porr. Den som nekar att betala 1000 kronor, kostnaden för det (påstått) nedladdade materialt, hotas de att hängas ut som porrsurfare. Det är precis vad företaget nu gjort.

Listan består nu av ett 1000-tal personer och företag som påstås ha laddat ner porr i mobilen, av dom är 49 från Jämtlands län.  Förutom namnet framgår också personernas adresser.

Porrbluff

Polisen har fått in över 1300 polisanmälningar mot personerna bakom sajten, men trots det har förundersökningen lagts ner. Upp emot 3000 svenskar ska ha betalt sina ”skadestånd” och personernan bakom sajten har redan tjänat miljontal kronor på sin bluff.

Nya hot

Nu har ett nytt hot lagts ut på hemsidan: ” Söndagen 20/1 18.00 kommer vi att utöka vår lista med de filmer som laddats ned av alla porrsurfare som brutit mot avtalslagen och inte vill betala skadestånd för de handlingar som utförts enligt gällande avtal. Dessutom kommer vi att presentera vår Top 20 lista.”.

Personerna bakom sajten hävdar att skadeståndskraven är legitima och att de som ”reglerat sitt skadestånd kontinuerligt tas bort från listan”.

Ska man betala de påstådda kraven?

– Nej definitivt inte, betala inte. De är ju människorna som står bakom företaget ska bevisa att någon laddat ner upphovskyddat material och det kommer inte att ske, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Citypolisen i Stockholm, till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Porrbluff

Mer i ämnet