Foto: SVT

Ägarna ska diskutera Långfors

Uppdaterad
Publicerad

Långforsens framtida utformning ska diskuteras i förhandling mellan Jämtkrafts ägarkommuner. Syftet är att stoppa renoveringen och återställa forsen i så nära ursprungligt skick som möjligt.

Vid kommunfullmäktige i Östersund antogs ett något oväntat tillägg, i samband med att ägardirektiven för Jämtkraft beslutades.

– En majoritet i kommunfullmäktige tog ett beslut om att Östersunds kommun ska i förhandlingar med de andra ägarkommunera verka för en utrivning av Långforsens vattenkraftverk, säger Pär Löfstrand (FP), och en återställning av naturen i så ursprungligt skick som möjligt.

AnnSofie Andersson (S), är kommunstyrelsens ordförande i Östersund, och således den som ska ta initivativ till förhandlingarna med de två andra ägarkommunerna, Krokom och Åre. Men hon är noga med att påpeka att det beslut som fullmäktige tog inte ingår i ägardirektiven.

– Fullmäktige ändrade inte på ägardirektiven till Jämtkraft, säger AnnSofie Andersson (S). Men man antog ett tillägg där kommunstyrelsen får i uppdrag att förhandla med de andra kommunerna.

Kommer ni att göra det då?

Vi kommer att följa fullmäktiges beslut, men först ska vi avvakta den domstolsprocess som pågår, säger hon.

Under mer än 20 år har det varit strid kring Långforsens vara eller icke vara och till veckan kommer två olika ärenden att prövas i miljööverdomstolen. Dels om tillståndet för hela verksamheten ska dras tillbaka, och dels så har Jämtkraft ansökt om att få bygga nytt och renovera.

– Den politiska viljan, folket genom kommunfullmäktige, har ju tagit ett beslut om att vi politiskt ska verka för att Långforsen tas bort och då är det ju den som representerar Östersunds kommun som ska driva den här frågan i förhandingar med de andra kommunerna, säger Pär Löfstrand (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.