Marc Westrin från Lund åkte 90 mil för att dra upp rekordfisken. Foto: SVT Design/Pressbild.

Marc åkte 90 mil och drog upp sensationell fisk

Uppdaterad
Publicerad

Abborrtjärn i Ragunda i Jämtland har sedan länge haft en ovanligare fiskart: indianlax. Nu har för första gången ett tillräckligt stort exemplar av arten dragits upp för att den ska godtas som rekord. Den nya och första rekordinnehavaren är Marc Westrin från Lund.

Fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund fångade i början på juli en indianlax som vägde exakt 250 gram, vilket är den undre gränsen för att en fiskart ska godkännas som svenskt rekord av organisationen Sportfiskarna.

– Tanken på att fånga en indianlax i Sverige har jag haft sedan jag läste om utsättningar från 50-talet i en gammal encyklopedi. Det är en totalt okänd art för många. Jag är inne på att göra nya grejer inom fiske, och upptäcka nya saker. Så jag åkte 90 mil för att fånga ett rekord, säger Marc Westrin till SVT Nyheter Jämtland.

”Det känns jättekul”

Under fyra dagar vid tjärnen, som ligger i närheten av Krångede, lyckades han fånga åtta indianlaxar med en snittstorlek på runt 220 gram. Men en av fiskarna nådde med nöd och näppe upp till den undre viktgränsen för att kunna registreras.

– Det kändes som rekord men det har varit en nervös väntan, säger Marc Westrin som nåtts av det positiva beskedet bara någon timme innan SVT når honom.

– Det är säkert folk som dragit upp den här arten tidigare, men det här är första gången det har registrerats, så det känns jättekul.

Gav bort rekordfisken

Vad gjorde du med rekordfisken, åt du upp den?

– Nej, den gav jag till fiskekortsförsäljaren som tog hem den och stekte den.

Marcs fiske i tjärnen var ett provfiske i Ragunda fiskevårdsområde. I dagsläget kan man inte köpa fiskekort till den aktuella tjärnen. Men hopp för övriga fiskare finns, då fiskekort är på gång för tjärnen.

Fakta: Indianlax

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av flera amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige.

Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken uppenbarligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd.

Källa: Sportfiskarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.