Nu är det klart att Lerums psykiatriska öppenvårdsmottagning stänger i juni. Foto: SVT – arkivbild

Allvarlig JO-kritik mot behandling av Sture Berwall

Publicerad

JO riktar allvarlig kritik mot de två chefsöverläkarna som skrev in Sture Bergwall på psykiatriska kliniken i Östersund efter att ett drogtest felaktigt visat positivt utslag.

Kritiken vänder sig bland annat mot att Bergwall ska ha informerats om att han frivilligt kunde stanna kvar på kliniken eller att man i annat fall skulle ta ställning och ändra hans öppna vård till sluten vård tills urin provet hade verifierats. Bergwall stannade kvar i en vecka.

JO menar att en vårdåtgärd inte ska genomföras genom hot. Landstinget i Jämtland och Dalarna har hävdat att Sture Bergwall inte alls blev tvångsvårdad men i en anmälan till JO så menar Bergwall att han blivit frihetsberövad och inte stannat kvar på kliniken av fri vilja.

Kritiken riktas mot en chefsöverläkare i Östersund och en i Säter och JO konstaterar att hanteringen av Sture Bergwall har brustit i flera avseende och det inneburit ett ingrepp mot patientens rörelsefrihet som inte har haft stöd i lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.