Foto: TT

Ambulans fördröjdes till sjuk hjärtpatient

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans som larmats till en nyopererad hjärtpatient i Östersund fördröjdes med en halvtimme. Patientens tillstånd uppfattades inte som allvarligt och ambulansen skickades till fel adress av SOS Alarm. Det visar SOS Alarms egen utredning.

SOS Alarm ser allvarligt på det inträffade och Lex Maria-anmäler nu händelsen till IVO, Inspektionen får vård och omsorg, eftersom fördröjningen medfört en säkerhetsrisk för den drabbade patienten.

Händelsen som inträffade i mars i år. En nyopererad hjärtpatient kände sig yr och svimfärdig och ambulans tillkallades. Operatören fick två träffar vid sökningen på den adress larmet gällde, men säkerställde inte att det var rätt adress ambulansen skickades till.

Nämndes tre gånger

Detta trots att rätt ort nämndes tre gånger tidigt i det första telefonsamtalet. Inte heller tog operatörerna fasta på symptomen som beskrevs eftersom man hade ”fel fokus”. Det slås fast i SOS egen utredning.

Under larmsamtalet antecknade operatören och hörde inte allt som inringaren berättade, bland annat att blodtrycket var så lågt att det inte gick att ta.

Nu Lex Maria-anmäls alltså händelsen och SOS Alarm vidtar också åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.