Anarisolyckan fick fart på fjällsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 25 februari, är det precis 36 år sen åtta ungdomar frös ihjäl i Anaris i Jämtlandsfjällen. En olycka som skakade om regeringen och fick fart på arbetet med fjällsäkerheten.

Det var svarta år under 70-talet i fjällen. Och man hade börjat diskutera att skärpa fjällsäkerheten. Det svåra olyckan i Anarisfjällen fick fart på arbetet. STF, Svenska turistföreningen och Friluftsfrämjandet tryckte på och turistnäringen var stressad. Skulle skidturisterna bli rädda och överge fjällen.

– Anarisolyckan blev som ett startskott, säger Staffan Lindberg som var med i arbetet. Upprustningen av leder med vindskydd och hjälptelefoner var nog det viktigaste. Och det blev stora utbildnings- och informationsinsatser.

Anarisolyckan

Stugvärdarna och de anställda på fjällstationerna blev nyckelpersoner.

– De förmedlade kunskap om säkerhet, färdvägar och utrustning. Och det blev bättre fjällväderprognoser.

Arbetet fram till att Fjällsäkerhetsrådet bildades cirka ett år efter olyckan i Anaris gick fort. Det blev snabba beslut i regering och riksdag. Idag fryser inga skidåkare ihjäl. Mycket tack vare fjällsäkerhetsarbetet, men mobiltelefonerna har även betytt mycket.

– Men kunskapen behövs. Batterier tar snabbt slut i kallt fjällväder.

Idag handlar det ofta om att skidåkare skadar sig för att de har för bråttom.

– De har inte tid att vänta om det blåser upp. De ska passa tåg eller vara tillbaka på jobbet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anarisolyckan

Mer i ämnet