Arkivbild. Foto: TT

Anmälan mot skola i Östersund: ”Förvarar elev”

Uppdaterad
Publicerad

En grundskoleelev med funktionsnedsättning särbehandlas och får inte det stöd han behöver av en kommunal skola i Östersunds kommun. Det påstås i den anmälan som pojkens föräldrar gjort till Skolinspektionen.

Föräldrarna skriver att pojken dels inte får den hjälp han behöver trots att skolan känt till hans problematik i flera år. Dessutom menar de att pojken särbehandlas på grund av sitt funktionshinder genom att skolan ”hittar på orsaker för att slippa ha med honom”, när de har aktiviteter som han tycker är roliga.

Föräldrarna hävdar att skolan inte skaffar fram de resurser som pojken har rätt till enligt skollagen. ”Vi tycker att det bara handlar om förvaring”, skriver föräldrarna.

Skolinspektionen kräver svar

Nu har skolinspektionen nu valt att inleda en utredning där man kräver att huvudmannen bemöter uppgifterna.  Senast den 7 oktober ska man ha bemött de femton frågeställningarna från Skolinspektionen. Yttrandet från kommunen kommer tillsammans med föräldrarnas uppgifter sedan ligga till grund för Skolinspektionens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.