Antalet asylsökande minskar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets prognos tyder på en halvering av antalet asylsökande i Sverige under 2016, vilket även påverkar kommunerna i Jämtland och Härjedalen.

I den förra prognosen som kom i April lämnade man en siffra på 140 000 asylsökanden, nu i juli skrivs siffran ned till mellan 30 000 och 50 000 stycken. Migrationsverket sänker även prognosen för utgifter en aning, jämfört med föregående prognos.

– Ja, vi sticker väl inte ut från andra delar av landet utan det kommer ju påverka oss med ett minskat behov, av boende då naturligtvis. Så är det ju, säger Jörgen Leding, enhetschef på migrationsverket i Östersund.

Kan påverka HVB-hem

Det är kommunerna i länet som har hand om de HVB-hem som ska ta emot ensamkommande barn och unga som söker asyl i Sverige. Antalet ensamkommande beräknas vara drygt 3000 färre under året än vad man sagt tidigare. Trots gissningen om att antalet asylsökande skulle öka under det andra halvåret.

Många kommuner satsar på HVB-hem, bland annat Östersunds kommun men enligt Lena Hellberg, Ung Integration, är det ännu oklart om de boenden som nu byggs i Brunflo och Lit kommer att påverkas. Så här skriver hon i ett mail till SVT Nyheter Jämtland:

”Om de blivande HVB-hemmen i Brunflo och Lit kommer att påverkas blir därmed en senare fråga som vi får ta itu med när semestertiderna är över och samtliga involverade är på plats. Prognosen som kom idag, handlar främst om flyktingmottagandet i stort, huruvida den mer exakt kommer att få konsekvenser gällande ensamkommande barn är något vi måste sätta oss in i mer innan vi kan uttala oss. ”

Omvärlden styr

I prognosen skriver man att möjligheterna att ta sig till Europa begränsats genom nya och fortsatta kontrollåtgärden och samarbeten. Vilket är en av anledningarna till att antalet asylsökningar till Sverige minskat.

– Europa och Turkiet är ju en av de frågetecknen som vi inte vet riktigt vart de tar vägen, säger enhetschef på Migrationsverket i Östersund, Jörgen Leding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.