Bo Bergström. Foto: SVT

Bergströms julklapp till fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Helt plötsligt gick han upp i talarstolen – och berättade att han avgick. Men frågan är om Ragunda verkligen sett det sista av Bo Bergström?

Det finns de som varit positiva till oppositionsrådet Bo Bergström. Och det finns de som varit negativa.

För den som inte är så insatt i Ragunda kommuns förvaltning är det inte helt lätt att avgöra när Bo Bergström haft rätt och när han haft fel. Men det är ingen överdrift att påstå att han åstadkommit turbulens i Ragundas kommunhus.

Han har kallats både Ragundas Donald Trump och mobbare.

– Då tog jag illa upp. Någon mobbare är jag verkligen inte, säger han.

Uppsägningar

Har du lätt för att bli aggressiv?

– ... De som känner mig säger att jag skärper rösten och blir tydligare.

Folk har sagt upp sig i Ragunda, både tjänstemän och politiker. Flera har hänvisat sin avgång till Bo Bergström, eller i alla fall till de känslosvall som uppstått i hans fotspår.

Tidigare jobbade han på Upplysningscentralen och det har gett honom en rutin att grotta ned sig i papper.

– Det har inte funnits något annat oppositionsråd som jobbat på samma sätt som jag. Men i rollen ingår att granska makten.

Skriver testamente

När SVT Nyheter Jämtland kommer på besök håller han som bäst på att knacka ned sitt politiska testamente. Just nu har han fått ihop 22 punkter som han anser att efterträdare ska jobba vidare. Han tror att det till slut blir lika många punkter till.

För det måste man säga, Bo Bergström har engagerat sig i såväl högt som lågt. Han radar upp exempel där medborgare ringt till honom. Och han har dykt ned i papperen och hittat oförrätter, stora som små.

Att många nu är glada när han hoppar av är inget att hymla om. På senaste kommunfullmäktige fick onekligen hans avgång lätt kuppartade undertoner, när han släppte nyheten från talarstolen.

”Du är inte lite fräck du”, var det någon av ledamöterna som upprepade flera gånger.

Finns det någon som du har varit oschysst emot och som du vill be om ursäkt?

– Ja, socialdemokraten Elisabeth Yngström. När jag var ny gick jag på henne för hårt och det har jag bett om ursäkt för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.