Mats-Isak Sparrocks renar mejades ner av en bilist, trots varningar. Foto: SVT, privat

Bil mejade ner hans renar

Uppdaterad
Publicerad

En bil körde rakt in i renhjorden som passerade över vägen, trots uppsatta varningar. ”Det var ett blodbad” säger renägaren Mats-Isak Sparrock om synen som mötte honom när han kom till platsen.

Hjorden gick över E 45:an mellan Lorås och renslakteriet i Fyrås i Jämtland. En bilist som stannat för renarna som gick över vägen, fick se hur en annan bilist fortsatte mot renarna och mejade ner fem djur.

– Det måste ha gått riktigt fort, säger Mats-Isak Sparrock som äger renarna.

Möttes av sönderkörda renar

När Mats-Isak Sparrock kom till platsen blev han förskräckt, trots att han sett många trafikdöda renar genom åren.

– Det var ett blodbad, säger han. Det låg renar som kastats omkring. Det var som de var sprängda. Det var vajor som bar på kalvar. Foster låg utvräkta. En mycket sorglig syn.

Idag har Mats-Isak Sparrock kört omkring och letat efter skadade renar.

– Jag har avlivat en ren och det kan finnas renar med inre skador. De går undan och är svåra att hitta.

Renvarningar längs vägen

Längs vägen där renarna nu har börjat vandra från vinter- till sommarbete finns svarta sopsäckar, varningsskyltar och reflexvästar.

– Vi har även varnat flera gånger i radion, säger Mats-Isak Sparrock. Men problemet är att de kör för fort. Mycket för fort.

Det gäller även när människor arbetar på vägen.

– När jag plockade bort renarna i går kväll för att trafiken skulle flyta så visade bilisterna ingen respekt. De körde fort utan att ta hänsyn till att jag jobbade.

Polisen fick anmälan

Börje Öhman, polisens talesperson, säger att en person ringde in igår kväll strax innan klockan 21 och meddelade att hen hade kört på flera renar och att tre, kanske fem renar var döda.

– Så vi på polisen noterade det och kontaktade samebyn, säger Börje Öhman.

Enligt polisen hade bilisten därmed gjort det den är skyldig att göra.

Polisen åker inte ut på trafikdöda renar

– I första hand ska man meddela samebyn. Om man inte vet vilken sameby det gäller så ska man kontakta polisen så att vi i vår tur kan kontakta samebyn, säger Öhman.

Polisen åker inte ut på renpåkörningar. Däremot upprättas en anmälan. Polisen åker enbart ut om det är statens vilt eller fridlysta djur som blivit påkörda. Ren räknas som tamdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.