”Björnjägarna bör få större kvot”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet björnar som får skjutas i Jämtlands län under björnjakten kan bli högre än fjolårets kvot. Viltförvaltningsdelegationen träffas under tisdagen för att lägga fram ett förslag.

Nästa vecka förväntas årets tilldelning för licensjakten på björn att delas ut. Fjolårets kvot på 60 björnar i länet kan bli betydligt högre om Susanne Hansson (S), ledamot i förvaltningsdelegationen, får sin vilja igenom. Hon menar att det är för tätt mellan björnarna i Strömsunds kommun. 

– Vi vill höja tilldelningen till 90 björnar. Vi upplever att det är mycket björn i kommunen. Det kan vi ju se i de björnobservationerna som gjordes i fjol, säger Susanne Hansson.

Svårt att veta hur många

Den tilldelade siffran för licensjakt på björn har succesivt sjunkit sedan 2011, då den senast var uppe på 90 individer. En siffra som alltså kan bli aktuell igen.   

En exakt siffra för hur björntätt länet är kan vara svårt att fastställa enligt Mikael Wallén hos naturvårdsenheten på länsstyrelsen. 

– I dag har vi runt 650 björnar här men det är en osäker siffra, säger Mikael Wallén.

Jägare hjälper till att räkna

Anledningen att siffran är osäker beror på att den senaste inventeringen av björn gjordes 2006. Då uppskattades antalet björnar i länet vara mellan 700 och 1.000 individer. Siffrorna fastställdes med hjälp av så kallad spillningsinventering där man analyserar dna ur björnspillning.

Årligen görs en övergriplig observation av antalet genom den så kallade björnobsen, där jägare hjälper till att observera björnar under älgjaktens första sju dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.