Foto: SVT

Björnungar leker i golfbunkrarna

Uppdaterad
Publicerad

En björnhona och hennes två ungar trivs bra på Storsjöbygdens Golfklubb – och det är inte första gången som hon är på besök.

Björnhonan har periodvis varit på golfbanan, men i år visar hon sig mer och hon har även med sig sina två ungar. De leker runt i bunkrarna och biter på golfbollar, säger kanslichefen Daniel Fälldin.

Håller sig undan på dagarna

Björnfamiljen syns till lite då och då, framförallt på kvällarna och tidiga morgnar. Under dagen är det troligtivs alldeles för varmt och för mycket folk för att vara i närheten.

Däremot så gick hela familjen över golfbanan under avslutningen på årets tävlingsvecka förra lördagen.

– Vi satt 150-200 personer på uteserveringen och 300 meter bort kom hon med sina två ungar gåendes över 9:ans och 1:ans fairway, och sedan gick hon in i skogen, säger Daniel Fälldin, kanslichef.

Känner sig inte skrämda

De flesta som befinner sig vid golfklubben har hört talas om björnhonan och hennes ungar, men känner sig inte rädda.

– Jag tror inte att det kommer fram när vi är ute och spelar utan jag tror inte det är någon större fara, säger Sune Olsson från Östersund.

– Dom går undan och är ju så skygga så de kommer nog inte fram, det tror jag inte. Men jag skulle vilja se den, säger Sirpa Tiderman från Stockholm.

Länstyrelsens uppgift

Daniel Fälldin säger att han inte vill att familjen ska försvinna, men kände sig tvungen att ringa till länsstyrelsen då det kan ses som allmänfarligt med björn på en golfbana. På klubben vet man inte riktigt vad som händer nu, utan det är upp till länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.