• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Chefer ryter till om häkte

Uppdaterad
Publicerad

I snart tio års tid har ett permanent häkte i Östersund varit uppe på dagordningen. Men fortfarande hankar man sig fram på en tillfällig lösning – som är både tidskrävande och kostsam.

I polishuset i Östersund har det i snart tio års tid funnits ett tillfälligt häkte. I väntan på ett permanent häkte har Kriminalvården hyst nio häktesplatser där det också finns tre anhållningsceller och fyra fylleceller.

Permanent häkte

Men häktesplatserna räcker sällan till. I början av veckan var till exempel över 20 personer häktade. Och när det blir fler häktade än vad det finns platser till måste många flyttas till annan ort – till exempelvis Härnösand, Umeå och Falun. Något som både är tidskrävande och kostsamt.

Nu går cheferna för länets polis, åklagare och tingsrätt samman och kräver att något sker. Tillsammans håller de på att formulera en skrivelse till Kriminalvårdens generaldirektör där de kräver besked.

– Det finns inget häkte i Norrlands inland, därför är det väldigt märkligt att man inte tagit ett beslut om att inrätta ett permanent häkte, särskilt eftersom det finns en utredning som pekar på att det finns ett starkt behov, säger länspolismästaren Stephen Jerand och får medhåll av sina chefskollegor på de enda myndigheterna.

Sämre kvalitet på utredningar

När de häktade sitter på annan ort påverkar det både utredningar och förhandlingar.

– Det innebär ju att det blir sämre kvalitet på förhören och på själva utredningarna, säger chefsåklagare Katarina Eriksson.

– Vi kan inte börja eller sluta förhandlingar när vi vill. Förhandlingar tar längre tid, de åtalade måste bo på hotell, säger Göran Ingebrand som är chef för tingsrätten i Östersund.

De tre lokala cheferna vill att Kriminalvården bygger ett permanent häkte med 25 platser och att det placeras alldeles intill polishuset. Det skulle vara en lämplig storlek menar man.

– Vi måste agera och få till ett beslut nu, säger Stephen Jerand.

Beslut på gång

Så får deras önskemål gehör? Ja, enligt Kriminalvårdens regionchef Per-Eric Gustavsson börjar Kriminalvården faktiskt närma sig ett beslut i frågan.

– Kriminalvårdens hypotes är att vi kommer att komma med ett beslutsunderlag under 2014, säger han.

Inget formellt beslut om permanent häkte är taget men målet är att ett sådant alltså ska ske under detta år. Och om allt går enligt planerna ska därefter en verksamhet vara i drfit 2016/2017.

– Det är en komplicerad process så det är därför det har tagit tid, säger han.

Önskar 25 platser

Dock verkar det som om önskemålen om 25 häktesplatser kommer förbli just ett önskemål.

– Som vi ser det handlar det om tio häktesplatser, inte mer. Kanske mellan åtta och tio platser.

SVT: Men länspolismästaren menar ju att 25 platser skulle vara lämpligt?

– Vi har absolut inget underlag som stöder den volymen, säger Per-Eric Gustavsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.