Conifa hoppas på webbtittare

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsturneringen Conifa går i helgen in i finalspelet. Många bra matcher har det spelats så här långt och ett imponerande mediauppbåd finns på plats. Men var är publiken – och hur går det med ekonomin?

De tomma läktarna har varit det stora samtalsämnet kring den pågående Conifa turneringen. Och reslutaten har inte heller riktigt spelat arrangörerna i händerna. Båda hemmalaget Sapmi och publikfavoriterna i förhandssnacket, Kurdistan, har slagits ut innan semifinalerna.

Nu hoppas man på Aramean Suryoye, som har många anhängare i Sverige

Conifa World Cup

Alla matcherna livestreamas och det är till de sändningarna som arrangörerna nu ställer sitt ekonomiska hopp. Alltså att tittarna betalar per match, så kallad pay per view.

– Vi har i budgeten räknat med 37 000 tittare på pay per view. Men den budgeten byggde samtidigt på att vi skulle på 20 000 åskådare på arenan, säger turneringsgeneralen Per-Anders Blind.

Om man bortser från publikfiaskot så får turneringen som sådan bra omdömen. På läktaren hittar vi generalsekreteraren för Zanzibars fotbollsförbund, Masoud Attai Masoud. På grund av ekonomiska bekymmer finns inte de med i år. Men de hoppas på nästa gång.

– Jag förstår inte riktigt varför det inte kommer någon publik. Men arrangemanget och matcherna håller hög kvalitet. Det hade varit intressant för oss att få vara med, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Conifa World Cup

Mer i ämnet