Dålig information om shaken baby syndrome

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Jämtland informerar inte nyblivna föräldrar om hur farligt det är att skaka sitt lilla barn, det visar en ny undersökning som Rädda barnen gjort. Misshandel av spädbarn är vanligare än misshandel av barn i skolålder. Att informera nyblivna föräldrar om shaken baby syndrome förebygger misshandel.

Enligt barnhälsovårdsöverläkarna i Sveriges olika landsting får de flesta nyblivna föräldrar information om riskerna med att skaka små barn. Men nästan en femtedel av landstingen i Sverige, däribland Jämtland, ges ingen aktiv information. Det visar Rädda barnens undersökning.

– Rädda barnen kräver att alla landsting säkerställer att nyblivna mammor och pappor får information och stöd. Det extra kostnad Jämtlands landsting får lägga på information och tidigt stöd kan rädda liv, säger Åsa Landberg, psykolog Rädda barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.