Foto: SVT

Därför är det björn på golfbanan

Publicerad

Att björnhonor söker sig till bebyggda områden då hon har ungar, är ingenting ovanligt.

Enligt Niklas Jönsson, vilthandläggare på länsstyrelsen så är det en strategi som honan har för att skydda ungarna från björnhanar.

– Det är ju så att björnhanar dödar ofta de avkommor som inte är deras egna och därför söker hon sig till ett tätebyggt område för att skydda dem, säger Niklas Jönsson.

Att det är ett bra område att leva på i övrigt för björnen tror Niklas inte har någon betydelse, utan hon har sökt sig till ett tätbebyggt område och då var det nog bara en tillfällighet att hon hamnade på golfbanan.

Björnen håller sig på avstånd

Enligt niklas så är det självklart att björnhonan kommer hålla sig på håll, men samtidigt är det en strategi att befinna sig i närheten av männsikor.

– Man ska ha mycket otur om det händer något och hon verkar ju ha varit där ett tag så hon håller sig nog på avstånd. En björn gör sällan angrepp? utan anledning, de oprovocerade angreppen i Sverige går nog att räkna på en hand, säger Niklas Jönsson.

Det är inte heller säkert att björnhonan som är på golfbanan just nu är samma björn som tidigare befunnit sig där.

Upp till polisen

Ansvaret över ärendet ligger på polisen eftersom det är ett tätbebyggt område men om folk skulle tycka det är obehagligt och polisen bestämmer sig för att björnen måste bort från området så kan de ta hjälp av länsstyrelsen.

– Polisen kan ta hjälp av oss med olika skrämseltaktiker, men än så länge har vi inte hört någonting från polisen.

I nuläget ser det alltså ut som att björnhonan och hennes ungar får vara kvar på golfbanan och leka i bunkrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.