Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Nilsson (S) kommunalråd i Bräcke berättar i inslaget projektet med skidtunneln delvis är ett misslyckande. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Därför vill politikerna i Bräcke sälja skidtunneln

Publicerad

Inget tyder på att skidtunneln i Gällö kommer att gå med vinst i närtid eller att kommunen inte kommer att behöva fortsätta pytsa in pengar i bolaget.

Om inte politikerna fattar beslut om att sälja skidtunneln eller på annat sätt få ut den ur det kommunala systemet är risken stor att Bräcke kommun behöver gå in med pengar årligen under en överskådlig framtid. Det slås fast i den utvärdering som kommunen beställt. Konsultföretaget WSP ser fyra alternativ för Bräcke kommun: att likvidera bolaget, sälja det, hyra ut verksamheten eller rekonstruera det.

För få besökare i tunneln

I utvärderingen konstateras att beläggningsgraden har varit alldeles för låg för att generera tillräckligt med intäkter. Det skulle behövas cirka 5 000 personer per år – hittills har besökarna varit omkring 1000 per år.

Skidtunneln i Gällö

WSP konstaterar att det är svårt att hitta något som tyder på att bolaget kommer att gå med vinst i närtid.

Hittills har skidtunneln kostat skattebetalarna i Bräcke kommun knappt 50 miljoner kronor.

Tror på försäljning

I videon berättar kommunstyrelsens ordförande i Bräcke Richard Nilsson (S) om beslutet att sälja skidtunneln i Gällö och vad han tror om möjligheterna att hitta en köpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidtunneln i Gällö

Mer i ämnet