Moa Kjellström och Edvin Olsson var en av flera ungdomar som träffade politikerna i dag. Foto: SVT

”Det är ju vi som vet vad vi vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Att få unga att stanna kvar är viktigt för länets framtid och i dag fick gymnasieungdomar ge sin syn på framtiden för politikerna.

Det behövs åtgärder för att stärka landsbygden säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I Folkets Hus i Östersund samlades i dag en mängd politiker och makthavare för att diskutera framtiden och utvecklingen för Jämtlands län.

Ungdomar tankar togs emot

För en gång skull var också gymnasieungdomar inbjudna för att prata om sina tankar om framtiden i  länet. För många lämnar länet efter gymnasiet.

– Jag kanske flyttar härifrån i några år, säger Edvin Olsson från Åre. Mest för att se andra saker. Men om 20 år vill jag jättegärna bo här igen.

– Jag har nog också tänkt flytta, säger Moa Kjellström från Järpen. Och när jag tänker efter så är det nog ganska mycket som fattas för att jag ska stanna kvar.

Ge förslag till politiker

Edvin och Moa går i gymnasiet i Järpen. Elever därifrån och från Wargentiskolan var inbjudna till regiondagen i dag för att ge sin bild av framtiden och varför ungdomar lämnar länet. Och för att ge förslag till politikerna.

– Jag tycker inte att det saknas nåt, säger Edvin Olsson, som åker mycket skidor. Allt som jag älskar finns ju här, men för andra som är intresserade av litteratur eller musik så saknas det nog en del.

Enkät om vad som saknas

För att få en bild att förmedla till politikerna så har de gjort en enkät bland gymnasieeleverna om vad som saknas.

– Många svarade att om du inte åker skidor, spelar fotboll eller ishockey så finns det ingenting att göra här, det blir väldigt trist och tråkigt, säger Moa Kjellström.

Tror du att politikerna lyssnar på er?

– Ja men det tror jag, säger Edvin Olsson. För det är ju vi som vet vad vi vill ha eftersom jag är ungdomar själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.