För säkerhets skull borrar Erik Alexandersson hål för att kontrollera istjockleken Foto: SVT

”Det kommer garanterat att ske fler olyckor”

Uppdaterad
Publicerad

Skoterförare uppmanas nu till att vara försiktiga när de åker på isarna i Västjämtland. Tjockleken kan variera kraftigt.

Under tisdagseftermiddagen körde två skotrar med fyra personer genom isen på Kallsjön i Åre kommun. De fyra kunde själva ta sig upp och larma räddningstjänsten, men nu uppmanar Västjämtlands skoterområde, VÄSEK, till försiktighet på isarna.

Staffan Lindberg, ordförande i Väsek Foto: SVT

– Vädret som har varit, med fem regnperioder, har gjort att isarna är väldigt varierande i tjocklek och kvalitet, säger Staffan Lindberg, ordförande i VÄSEK.

Just Kallsjön är en förrädisk sjö. Dels är den reglerad och dels finns områden med kraftiga strömmar i sjön. Erik Alexandersson, som bor i Kall, har i uppdrag från VÄSEK att kontrollera istjockleken på skoterleden på Kallsjön. Till det använder han en isradar.

Isradar bra hjälpmedel

– Det är ett bra hjälpmedel, den mäter 100 gånger per sekund, så man får en exakt bild av hur isen ser ut, berättar han för SVT Nyheter Jämtland.

Missa inte: Så här ska du köra skoter på isen

Just nu ligger istjockleken på skoterleden över sjön på minst 15 centimeter, vilket är en säker tjocklek.

– Generellt är det sämre  än vanligt i år, säger han. Det är en besvärligare vinter jämfört med tidigare.

Staffan Lindberg uppmanar den som ger sig ut med skoter att hålla sig till lederna.

Staffan Lindberg, är ute som ledvärd för att kontrollera skoterlederna Foto: SVT

– Är en skoterled utmärkt på en sjö så kan man färdas där, säger han. Men man ska väldigt uppmärksam på om det blivit blöta fläckar på isen. Dessutom ska man hålla avståndet.

Fler olyckor

Erik Alexandersson tror att fler olyckor kommer att ske.

– Det kommer garanterat att ske fler olyckor i vinter, säger han. Nu ser det ut som att detär bra när det är vitt. Men det kan vara väldigt tunn is.

– Jag skulle inte rekommendera folk att åka ut där dom inte vet hur det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.