Östersunds sjukhus. Foto: SVT

Diabetes missades – barn behövde intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Den unga patienten fick diagnosen yrsel av primärjouren på barnkliniken i Östersund och skickades hem med ett planerat återbesök en vecka senare. Ett halv dygn senare låg patienten på intensiven. Händelsen har anmälts.

En unga patient sökte hjälp på hälsocentralen för yrsel, illamående, dubbelseende samt balanssvårigheter. Barnet fick en akutremiss till primärjouren på barnkliniken där de utförde en akut datortomografi. Det togs också ett flertal prover och allt utföll normalt, frånsett ett förhöjt järnvärde.

Patienten skickades hem med diagnosen yrsel med ett planerat återbesök på barnmottagningen efter en en vecka. Ett halvt dygn senare kom barnet in på akuten i Östersund med hög hjärtfrekvens, snabb andning, och medvetandet var påverkat.

Allvarliga följder

Proverna som togs på akuten visade högt blodsocker och en uttalad syraförgiftning, vilket krävde intensivvård och därefter vård på en vårdavdelning. Slutligen blev diagnosen diabetes.

Efter tio dagar skrevs barnet ut för vidare uppföljning. En internutredning pågår och den fördröjda diagnosen av patientens allvarliga, nytillkomna, diabetes anmäls nu enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.