Foto: SVT

De gör Sveriges första Bondpodd

Uppdaterad
Publicerad

I ganska exakt ett år har sidan ”Tid för podd” funnits, där man analyserar filmerna om James Bond.

Emanuel Magnusson sitter framför sin dator i en lägenhet i Östersund, och Emil Grönholm, Otto Nilsson och Rickard Stråhle sitter runt om i Stockholm. Det är inspelning av nästa avsnitt av Tid för podd

– Vi hade ett enda mål när vi startade och det var, att finns det en enda person som lyssnar och kommenterar så har vi lyckats på nått sätt, säger Emanuel Magnusson.

Dom träffades i ett James Bond-forum på sidan agent007.nu. Det är Sveriges äldsta sida för Bond-fantaster och drivs av Tomas Drugg som är bibliotekarie på länsbiblioteket i Östersunds.

Killarna blev snabbt kompisar, och för lite drygt ett år sedan föddes idén att starta Sveriges första Bond-podd.

(Tilläggas ska att det senare under 2016 startade en annan podd på samma tema, Nollnollsju-podden).

Artikeln fortsätter under bilden.

Killarna från ”Tid för podd” åkte tillsammans till London våren 2016. Foto: Anton Louthander

Just när SVT Nyheter Jämtland är på besök är det den näst sista Bondfilmen, Skyfall, som analyseras.

Allt spelas in över in över nätet av gruppens femte medlem, Anton Louthander, som sitter i Piteå. Och ska det göras, så ska det göras rejält. Avsnitten är ofta över tre timmar långa.

– Det finns så mycket att prata om och ingen har gjort det tidigare. Vi går igenom förlagan, musiken, produktionen och själva filmen. Vi grottar in oss så gott vi bara kan, säger Emanuel.

– Längsta inspelningen var fem timmar lång så vi fick klippa lite, men varje gång vi lägger ut ett avsnitt blir vi förvånade över att folk orkar skriva paragraflånga meddelanden till oss, säger Emanuel.

Ser inget slut

Efter kvällens avsnitt finns bara en film kvar att recensera, men det innebär inte slutet för podden. Man har redan planer på ett sammanfattade avsnitt samt 19 specialavsnitt.

– Där kommer vi verkligen gå in i dom mest marginaliserade områdena i Bondvärlden. Som det känns nu så kommer vi nog aldrig sluta, säger Emanuel.

Eftersom det nu gjorts 24 filmer om James Bond så kan man fråga sig hur länge det kan fortsätta. För Emanuel är svaret självklart.

– Så länge det finns hot i världen så finns Bond!

Här är det bästa ur Bondfilmerna enligt poddkillarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.