Dömd chef fick behålla tjänstebil

Uppdaterad
Publicerad

Den chef inom Försäkringskassan som dömdes 2014 för att ha brutit mot grundlagen har fram till i somras haft både lön och tjänstebil.

I april 2014 gick chefen för den interna utredningsgruppen in till dem och frågade vem som läckt till media. Dagarna innan hade Expressen börjat rapportera om att andra höga chefer inom Försäkringskassan hade utretts för jäv men att ledningen hade beslutat att allt skulle läggas ner.

Inom statliga myndigheter får man inte efterforska källa. Det är ett brott mot grundlagen. Alla som jobbar inom en myndighet har rätt att gå till media, det kallas meddelarfrihet.

Försäkringskassan och makten

Halverat bötesbelopp

Utredningsgruppens chef polisanmäls och arbetsbefrias. I rättegången vittnar sedan tre ur hans forna arbetslag. Han döms senare för brott mot efterforskningsförbudet till 80 dagsböter. Tingsrätten beslutar dock att halvera den summan då han också skulle bli avskedad, alternativt uppsagd.

Läs också: Utredare avslöjade chefer – frystes ut

Men chefen blir varken det ena eller det andra – han får möjlighet att säga upp sig själv.

– Det är möjligt att domen säger det men han sade upp sig själv och vi har haft ett liknande fall där man också sagt upp sig själv, säger Sture Hjalmarsson som är chef på ledningsstöd.

Chefen gick på så kallat chefsavtal och hade därför 6 månaders uppsägningstid. Och eftersom domen överklagades, först till hovrätten och sen till Högsta domstol där man nekade prövningstillstånd i november 2015, så var det först i somras som den sista lönen plockades ut.

Alla förmåner kvar

Utöver det hade chefen också kvar alla sina anställningsförmåner tills i somras. Det inkluderade även en tjänstebil.

Varför hade han det?

– Man har ju alla sina anställningsförmåner kvar så länge man är anställd, säger Sture Hjalmarsson. 

Enligt honom är det väldigt få inom Försäkringskassan som har tjänstebil. Av alla drygt 13 000 anställda är det mindre än en handfull som har det.

Du tror inte att det sticker i ögonen på andra?

– Nej, det tror jag inte. Det är de reglerna som gäller enligt avtal så jag tror inte att det finns någon som har någon annan åsikt, säger Sture Hjalmarsson.

SVT har varit i kontakt med utredningsgruppens forna chef som avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet