Ingrid Jonsson håller tal i morgon under demonstrationen mot nedmonteringen av vården. Foto: Marie Birkl

Ingrid kämpar för drabbade inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Louise dog efter att hon skickades hem från akuten i Östersund med ett par alvedon. På söndag håller hennes mamma, Ingrid Jonsson, tal under demonstrationen mot nedmonteringen av vården.

– Det här känns jätteviktigt. Jag vill inte att andra ska drabbas av det jag gått igenom, säger Ingrid Jonsson.

Det var den 29 juli 2013 som Louise började må dåligt och vände sig till en vårdcentral, men fick åka hem och hänvisades till akuten om hon skulle bli sämre.

På kvällen blev hon sämre och Ingrid och Louise åkte in till akuten i Östersund.

Morgonen efter skickades Louise hem, med några alvedon. På kvällen fick hon hjärtstillestånd och andningsuppehåll och avled i sin mammas armar.

Vill hjälpa drabbade

Ingrid Jonsson är numer engagerad i föreningen PatientPerspektiv. Det är en organisation för vårdskadade och deras anhöriga.

Hon kommer att vara kontaktperson i norra Sverige för är det något som Ingrid lärt sig så är det inte lätt att sätta sig med en massa pappersarbete efter en traumatisk upplevelse.

– Det blev ju en annan kamp efter Louise gått bort. Alla anmälningar. Var ska jag vända mig för att få hjälp? Bara en sådan sak och det är så otroligt energikrävande, säger hon.

Ställer sig i talarstolen

Målet som föreningen har, är en ökad patientsäkerhet och bättre bemötande inom vården.

För att båda de målen ska uppnås tror Ingrid Jonsson att det inte går fortsätta nedmonteringen av vården.

– Det är dags för politiker och sjukhusledningen att göra ett val. Ska vi fortsätta som nu, eller göra en förändring så vi får till en förbättring?

På söndag ställer hon sig i talarstolen på Stortorget i Östersund.

– Jag måste göra min stämma hörd i det här. Det måste bli ett slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.