Fyrås Trä Foto: SVT Nyheter Jämtland

Efter dödsolyckan – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan på Fyrås Trä utanför Hammerdal den 19:e januari, då en man i 70-årsåldern blev påkörd av en hjullastare, kräver nu Arbetsmiljöverket åtgärder.

Man har genomfört två besök efter olyckan för att inspektera företagets arbetsmiljöarbete.

I sin rapport skriver man att Fyrås Trä har brister i sin riskbedömning av det arbete man bedriver, samt att det saknas tydlig avgränsning mellan det område där det kör hjullastare och dom personalutrymmen som finns. Det saknas dessutom varningsskyltar för truck och hjullastartrafik.

Varningssystem ur funktion

Vid inspektionen visade det sig också att flera av företagets hjullastare saknade larm om att parkeringsbromsen inte är ilagd, samt att det fanns fordon där backvarningssystemet inte fungerade. Arbetsmiljöverket anser också att det saknas systematiska rutiner för att kontrollera att systemen fungerar.

Anders Pålsson, vd på Fyrås Trä, säger till SVT Nyheter Jämtland att man nu ska åtgärda dom punkter Arbetsmiljöverket haft anmärkning på.

– Det är inga konstigheter och det är självklart att vi ska åtgärda dom brister vi har. Vi har redan gjort en del ändringar och personalen har reagerat positivt på dom, säger Anders Pålsson.

Företaget har till 19:e maj på sig att åtgärda bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.