Åklagaren har lämnat in sin stämningsansökan till Östersunds tingsrätt. Foto: TT

Efter överfallen i Östersund – nu åtalas en man

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har en rad överfall mot kvinnor inträffat i centrala Östersund. En av händelserna inträffade den 26 februari, på Artillerigatan vid universitetsområdet, då en kvinna misshandlades på öppen gata. Nu åtalas en man misstänkt för misshandeln.

Enligt kammaråklagare Emil Westlin som lämnat in stämningsansökan, tog den nu åtalade mannen ett grepp om kvinnans haka och vred hennes huvud hastigt åt sidan. Åklagaren hävdar att mannen stoppade in ett eller flera fingrar i hennes mun. Kvinnan lyckades ta sig loss och lämnade platsen. Hon fick smärta och blånad till följd av misshandeln.

– Jag har idag åtalat honom. Bakgrunden är att kvinnan har pekat ut mannen i en fotokonfrontation, säger kammaråklagare Emil Westlin till SVT Nyheter Jämtland.

Överfallen i Östersund 2016

– Dessutom finns ett vittne som har kunnat sätta mannen i samband med händelsen, säger Westlin.

Finns det någon teknisk bevisning som du kan använda?

– Nej, det är de sakerna som jag redogjort för som är bevisningen.

Åklagaren hävdar att mannen begick gärningen med uppsåt. Kvinnan kräver skadestånd på 5.000 kronor av mannen för kränkning.

Åtalas för falska uppgifter

Samma man åtalas samtidigt för falsk tillvitelse. Bara några dagar efter misshandeln uppgav han falskt att en annan man tagit strypgrepp och knivskurit honom, enligt åklagaren. Till följd av uppgifterna som den nu åtalade mannen lämnade så misstänktes en annan man för grov misshandel och utsattes för husrannsakan.

Enligt kammaråklagaren så finns det inget samband mellan de två åtalen.

– Nej, inte mer än att det är samma man som åtalas, säger Emil Westlin.

Huruvida mannen utreds för fler av överfallen i Östersund är inget som Westlin vet något om.

– Jag vet inte varför jag får den frågan. Det är ingenting jag känner till, i så fall är det polisen som gör det.

”Helt frågande”

Den misstänkte mannen förnekar brott i båda fallen. När det gäller överfallet mot kvinnan hävdar han att han inte ens varit på platsen.

– Han har hittills ställt sig helt frågande. Han säger att han överhuvudtaget inte varit på platsen, säger Andreas Victor, mannens försvarare.

– Han vet att folk har pekat ut honom, men han säger fortfarande att han inte har med saken att göra, säger Andreas Victor.

Även gällande misstankarna om falsk tillvitelse förnekar mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet