Foto: TT

Låste in flicka – frias

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett skämt som gick överstyr, när en gymnasieelev blev inlåst i ett skåp. Östersunds tingsrätt väljer att fria de fem åtalade ungdomarna.

I början av september kom åtalet mot fem tonårskillar, för olaga frihetsberövande. Nu har Östersunds tingsrätt avhandlat målet, och kommer med en friande dom.

Bakgrunden till åtalet var en lek i en korridor på ett gymnasium i Östersund. Gymnasieeleverna lekte med en boll i en korridor. När bollen for in i ventilationssystemet i en av elevernas skåp, gick hon in i skåpet för att få ut bollen. Då blev hon inlåst av de andra. Sedan flyttades skåpet några meter in på en toalett, och toalettdörren låstes. Efter mellan fem till åtta minuter låstes dörren till toaletten och sedan skåpdörren upp igen.

Östersunds tingsrätt har utrett det hela och anser att det är bevisat att alla fem tonårskillar som åtalats har varit delaktiga på ett eller annat sätt. Alla åtalade har beskrivit det hela som ett skämt som gick överstyr. Det var när skåpet låstes in på toaletten som alla blev medvetna om detta, då en annan elev uppmanade dem att låsa upp och släppa ut tjejen i skåpet.

Mycket kort tid – avgörande

Tingsrätten skriver i domen att de fem åtalade killarna vid detta ögonblick själva började inse att det inte var ett roligt skämt längre. Den tid som killarna uppfattat att hon var i skåpet mot sin vilja och att skämtet gått överstyr var mycket kort, bedömer rätten – som väljer att frikänna samtliga fem. Det är inte visat att de hade uppsåt att beröva tjejen hennes frihet, resonerar tingsrätten. I domen anges också det höga beviskrav som gäller i brottmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.