”Eliasson har mycket att bevisa”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom Statskontoret med sin utredning av polisreformen. Utredaren slår fast att många brister fanns redan före omorganisationen.

Den 1 januari 2015 slogs 23 polismyndigheter ihop till en. Nu har Statskontoret utrett följderna.

Polisen har haft för mycket fokus på organisationen – nu måste man prioritera verksamheten, anser myndighetens chef för enheten för utredningsstöd Johan Sørensson.

– Det lokala polisarbetet behöver stärkas. Man behöver jobba mycket mer med utredningsverksamheten och säkerställa att man kan vara uthållig, säger han till TT.

I klartext innebär det att polisen måste bli bättre på att klara upp alla typer av brott.

En toppstyrning

Utredningen får både ris och ros av Polisförbundet i Jämtland. Man delar uppfattningen att den lokala verksamheten måste stärkas.

– Det är en toppstyrning inom svensk polis i dag. Vi vill ha en verksamhet som är nära medborgarna och medarbetarna som vet vad som behövs i lokalområdet, säger Sven-Erik Svensson, ordförande Polisförbundet Jämtland

Hur har omorganisationen slagit mot Jämtland?

– Kritiken i Jämtland har främst gått ut på att vi hade en väl fungerande ungdomsgrupp i Jämtland som har fått flytta på sig och inte längre är lika effektiv och nära ungdomarna. Sedan blir även trafikverksamheten lidande, enligt Sven-Erik Svensson.

Tiden rinner iväg

Har du förtroende för polischefen Dan Eliasson?

– Dan Eliasson har mycket att bevisa. Han har gjort utfästelser till poliserna att vi ska bli fler och få högre löner. Då måste vi ge honom lite tid att visa sin goda vilja, säger Sven-Erik Svensson.

Hur lång tid har han på sig?

– Vi är ju inne i avtalsförhandlingar just nu så tiden rinner iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.