Ett tal som värmde länets moderater

Publicerad

Samtidigt som moderater från hela landet i helgen var samlade i Karlstad så kom ytterligare en opinionsmätning: Partiet har förlorat sin plats som det nästa största och har nu passerats av Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra tycks, åtminstone för stunden, ha vänt opinionen inom det egna partiet. Men för en utomstående betraktare påminner Moderaternas pågående ras inte så lite om det, som inträffade 2002 efter Uppdrag Gransknings legendariska reportage från valstugorna.

I januari sa moderatledaren något som i efterhand både tolkats och omtolkats, om Sverigedemokraterna. Där inleddes raset och det är för tidigt att säga om helgens tal av partiledaren på något sätt kunnat vända utvecklingen.

”Fått ny kraft”

– Hon höll sitt bästa tal hittills och vi som satt och lyssnade känner att vi fått ny kraft efter helgen, menar Saila Qvicklund, moderat riksdagsledamot från Jämtlands län.

Regionrådet Christer Siwertsson fanns också på plats i Karlstad, när partiets representanter träffades.

– Det var nödvändigt att det nu kom ett klargörande från partistyrelsen. Utspelet om Sverigedemokraterna var absolut inte förankrat hos gränsrötterna inom partiet, säger han.

C en konkurrent

Nu är det så illa för Moderaternas del att de inte bara tappar sympatisörer till Sverigedemokraterna, utan också till Centern. Opinionsundersökningar säger inte bara att Sverigedemokraterna är landets näst största parti utan också att Annie Lööf skulle vara mest lämpad att leda Alliansen.

– Det största Allianspartiet får automatiskt ledaren. Och fortfarande är vi störst, säger Saila Qvicklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.