Få tar livsviktig medicin

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt- och kärlsjuka riskerar att dö i förtid. För få tar förebyggande mediciner. Det menar läkaren Gunnar Nilsson.

Konstaterat hjärt- och kärlsjuka  som behandlats på sjukhus,  till exemepl de som gjort en kärlkransoperation, ska följas upp på hälsocenteralen. Patienterna  behandlas då  ofta med statiner – medicin som ska förebygga hjärtinfarkt och stroke. Gunnar Nilsson är distrikstläkare i  Oviken . Han är förfärad över att bara var tredje hjärtpatient tar sin medicin.

– Hälften slutar om vi inte följer upp patienten aktivt och erbjuder kontroller och nya recept, säger Gunnar Nilsson. Föra tt veta varför måste man göra kvalitativ förskning.

Gunnar Nilsson anser att det är allvarligt att man inte når patienterna eftersom medicinerna .

– En normal dos av blodfettsänkande medicinering sänker den totala dödligheten med tip procent och den dödlighet i hjärtsjukdom sjunker med tjugo procent.

Gunnar Nilsson är även forskare och han visar i sin avhandling att hälften av kvinnor över 70, jämfört med männen, behandlas med mediciner som kan förebygga stroke och hjärtinfarkt – så kallade statiner.

– Vi kan inte slå oss till ro med att se att kvinnor missgynnas. Vi måste se över våra rutiner för att nå den här gruppen. Och det krävs mer forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.