Foto: SVT

Fiberhyra ogiltig

Publicerad

Bräcke kommun måste upphandla hyran av fiberförbindelser mellan sina egna förvaltningar. Det står klart efter en dom i Förvaltningsrätten.

Det hela är lite komplicerat. 2013 skrev Bräcke kommun tre avtal med Telia Skanova Access AB för att få fart på fiberutbyggnaden i kommunen.

Ett avtal är ett samarbetsavtal där Skanova bygger ut fibernät till bostäder, industri och affärslokaler i flera orter i kommunen. Ett annat är ett överlåtelseavtal, där Bräcke kommun säljer sitt befintliga fibernät till Skanova för 1 krona.

Det tredje avtalet är ett hyresavtal, där Skanova hyr ut fiberförbindelser till Bräcke kommun under en bidningstid på 15 år. Avtalet gäller de delar av fibernätet som används av kommunens egna förvaltningar.

Men det sista avtalet har nu upphävts av Förvaltningsrätten.

Måste upphandlas

Det är företaget Net at once som klagat och krävt att rätten upphäver avtalet, eftersom man anser att det strider om Lagen om Offentlig upphandling, LOU.

Förvaltningsrätten ger Net at once rätt och ogiltigförklarar hyresavtalet. Bräcke kommun borde ha upphandlat den delen av fiberutbyggnaden.

– Det innebär att vi måste upphandla hyran av fiberförbindelserna, säger Bengt Flykt, kommunchef hos Bräcke kommun till SVT Nyheter Jämtland.

För närvarande finns ingen annan leverantör av fiberförbindelser än Skanova.

– Vill Net at once bygga ett eget, parallelllt fibernät och lägga ett bud i upphandlingen så är de välkomna, säger Bengt Flykt.

100 procent 2020

Bräcke kommun skrev avtalen med Skanova för att få igång fiberutbyggnaden i kommunen.

– Vi har hela tiden hävdat att det här är ett paket, säger Bengt Flykt. Vi gör det här för att människor i Bräcke kommun också ska få tillgång till fiber. Marknaden är inte intresserad av att bygga fiber här.

Utbyggnaden är i full gång. I dag är sju av 13 fibernät i drift. Just nu grävs det i Bräcke och nästa år står Gällö och Kälarne på tur. Målet är att 100 procent av bräckeborna ska ha tillgång till fiber senast år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.