Arkivbild.

Finsk-rysk varg upptäckt i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

En varg från den finskryska populationen har dokumenterats i Härjedalen uppger Länsstyrelsen Jämtland. Upptäckten skedde genom analys av ett urinprov som togs i anslutning till vargspår den 18 november . Det är oklart var vargen fortfarande befinner sig i Jämtland eller om den tagit sig till Norge eller till något av grannlänen.

Testresultatet visade att det handlar om en finsk-rysk varghane. Naturvårdsverket uppger att det är en ovanligt viktig varg genetiskt.

För den svenska vargstammens utveckling anser Naturvårdsverket att hannen har samma värde som 500 skandinaviska vargar.

– Vargens genuppsättning innehåller extremt ovanliga anlag, säger Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten på länsstyrelsen för SVT.

Vargarna med de här anlagen når inte sverige i den utsträckning som stammen skulle behöva efter som de oftast skjuts på den finska sidan innan de passerar gränsen, enligt Burman.

Oklart var vargen är nu

Länsstyrelsen Jämtlands län kommer nu tillsammans med samebyarna, Naturvårdsverket och grannlänen att diskutera åtgärder för att vargen inte ska fällas under jakt.

– Vi måste försöka få en bild av var vargen finns så att vi kan förvalta vargstammen och fatta rätt beslut när det gäller kommande skydds- och licensjakt.

Det är alltså oklart var vargen befinner sig. Eftersom det nu är ett par veckor sedan urinprovet togs så kommer man nu att förstärka inventeringen.

– De här djuren kan färdas långa sträckor på kort tid. Det är möjligt att den har lämnat länet, det vet vi inte. I morgon ska vi ha möte med grannlänen, säger Ruona Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.