Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Fjällgren ser fram emot ett samiskt publikhav

Uppdaterad
Publicerad

Jon Henrik Fjällgren har i veckorna släppt nya singeln ”Vi är starka” och nu är han aktuell för spelning på samiska påskfestivalen i Kautokeino.

Det han ser mest framemot är den samiska publiken.

– Det är enormt roligt och man har en annan sorts trygghet på scen när man spelar. Samisk publik brukar oftast jojka med och sjunga med på låtarna. Det tycker jag väldigt fint – man känner sig så ärad att stå på scen, säger Jon Henrik Fjällgren till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Titta på: Förra helgen medverkade han i Melodifestivalen – se mellanakten Hela Sveriges sång här!

Fjällgren har slagit igenom stort och har en stor skara som följer honom. Hans egen tanke kring att han lyckas underhålla alla åldrar är att hans musik är känslor. Han tror även att de minsta barnen tycker om hans musik för att alla kan känna känslor, och till det behövs inga ord.

– Det är roligt att jag har så mycket små fans det är det som får mig liksom att fortsätta med det jag gör. För att barnen är ju vår nya generation och det är dom som ska växa upp och ha förebilder, säger Fjällgren.

Han har som vi tidigare fått höra renskötsel nära sitt hjärta och därför har han under året varit tvungen att prioritera.

– Det är ganska svårt, i början trodde jag att det skulle bli lite lättare att kombinera renskötsel och artistlivet.

– Andra jojkartister gör det men jag har inte riktigt förstått att jag blev så pass känd. Det är många som drar i en och vill att man ska spela på olika platser, så jag har varit tvungen att avboka mycket. Jag hade velat göra båda två lika mycket men det är en omöjlighet, säger Jon Henrik Fjällgren till Sameradion & SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet