Flera gräsbränder härjade samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Det är hektiska tider för räddningstjänsten i Jämtland. Inom loppet av en timme fick man rycka ut på sex olika gräsbränder i länet.

Det första larmet kom strax innan klockan 13. Då var det i Duved som en brand hade startat. Sedan kom det larm i rask takt från Ånn, Gråsjön, Alsen, Vemdalen och Sunne.

Räddningstjänsten har kontroll på alla sex bränder. I Vemdalen var ett hus hotat.

– Vi drog på extra där, och förstärkte med Hede. Men grannar hade släckt i princip allt när vi kom fram, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Sex bränder på så pass kort tid, vad säger du om det?

– Det är oerhört torrt och det finns risk för spridning om man eldar. Vi vill att man avstår att elda om det inte är absolut nödvändigt att göra det, och då bör man vara väldigt försiktig, säger Sven-Erik Svensson.

Har redan varnat

Räddningstjänsten har redan tidigare varnat för att elda.

– Det kan gå oerhört fort. Kommer det en kastvind kan skeendet vara nästan explosionsartat, sa räddningschefen Lars Nyman till SVT Jämtland tidigare i veckan.

Räddningstjänstens Thomas Fredriksson berättade att den allra vanligaste orsaken till bränder är att folk eldar ute.

– Du måste vara överstark med vatten och folk. Se till att det finns krattor och sopkvastar i närheten, sa han till SVT Jämtland under torsdagen.

Ytterligare gräsbränder

Senare under fredagen bröt ytterligare bränder ut. På Frösön började det brinna i buskar i en villaträdgård, någon meter i från huset. Branden kunde släckas innan räddningstjänsten hann fram. I Torvalla frick räddningstjänsten släcka en gräsbrand vid en stor kulle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.