Många av vinterlederna i Ljungdalsfjällen och Oviksfjällen har dåliga snöförhållanden. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län, Lars Liljemark.

Skoteråkare uppmanas till vaksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Lite snö och milt väder har gjort att framkomligheten delvis är mycket dålig på de statliga vinterlederna.

På grund av snöbrist och öppna bäckar är det mycket dålig framkomlighet på lederna i  Ljungdalsfjällen och Oviksfjällen. Särskilt dåliga förhållanden råder på sträckan Ljungdalen-Falkvåltjärnarna-Storsjö och sträckan Storsjö-Tossåsen. Även på sträckan Kläppen-Helags är framkomligheten mycket dålig.

Även i andra delar av fjällområdet uppmanar Länsstyrelsen till vaksamhet, speciellt om vädret slår om och blir mildare.

I Ansättenområdet råder bitvis dålig framkomlighet på sträckan Långtjärn-Gårdstjärn. I Rogenområdet är leden mellan sjön Rogen och Bredåsjön stenig och ojämn på grund av lite snö.

I övriga delar av fjällområdet; i Frostviksfjällens, Hotagsfjällens, och Sösjöfjällen-Offerdalsfjällens regleringsområden samt i västra Härjedalen, är läget på de statliga skoterlederna relativt bra inför påsken.

Den 23:e april stängs vinterlederna för skotertrafik, utom i vissa delar av Frostviken där lederna stängs den 2 maj.

Skoterlederna i Vålådalsområdet är redan stängda för säsongen på grund av snöbrist.

Länsstyrelsen informerar

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på barmark och i skoterregleringsområden är det inte heller tillåtet att köra långt på sidan av lederna för att nå snötäckt mark.

Länsstyrelsen vill också uppmärksamma allmänheten på att det alltid är den enskilde som har ansvaret att bedöma vilka risker som finns vid körningen.

De statliga kryssmarkerade vinterlederna i Jämtlands och Härjedalens fjällområden underhålls normalt från 1 februari till kring 20 april av Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.